miercuri , 27 mai 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Tiroida - Tiroida – Afectiunea tiroidiana

Tiroida – Afectiunea tiroidiana

Tiroida: Generalitati

Glanda tiroida apartine sistemului endocrin uman si este cea mai mare din corpul uman. La nastere, ea cantareste aproximativ 5-6 g, reutatea ei modificandu-se odata cu cresterea in varsta. Astfel, la maturitate ajunge la 15-18 g, ceea ce inseamna ca greutatea se tripleaza. Este situatia in partea antero-posterioara a gatului, sub laringe (marul lui Adam) are forma de fluture si secreta hormonii tiroidieni: tiroxina, triiodotironina si calcitonina.

Tiroida

Tiroida

Tiroida: Rolul hormonilor tiroidieni

Produsi in cantitate normala, acesti hormoni au un rol important in buna functionare a corpului uman:

  • dezvoltarea si regenerarea tesuturilor,
  • ritmul cardiac,
  • furnizarea de energie muschilor,
  • producerea de caldura,
  • rol in metabolismul bazal,
  • accelerarea secretiei sucurilor sigestive la nivelul tractului gastrointenstinal,
  • intensifica contractiile musculare s.a.m.d.

Tiroida: Afectiuni ale tiroidei

Afectiunile tiroidei sunt legate de cele trei tipuri de functionare anormala a tiroidei:

  1. producerea unei cantitati mai mari de hormoni tiroidieni, ceea ce conduce la hipertiroidism,
  2. eliberarea deficitara a hormonilor tiroidieni, ceea ce se numeste hipotiroidism,
  3. tesutul glandular creste in exces, aparand noduli , mici tumefieri la nivelul glandei; doar 1 din 10 noduli este periculos pentru organism intrucat provoaca aparitia cancerului.

Femeile sunt expuse de 10 ori mai mult decat barbatii la afectiuni ale tiroidei.

Tiroida: Hipotiroidism

Secretia redusa de hormoni tiroidieni poata denumirea de hipotiroidism si se manifesta prin scaderea metabolismului bazal, oboseala, crestere in greutate, piele uscata, depresie, dureri musculare si articulare, senzatie de frig. Poate aparea lesinul. Temperaturile poate scazute pot pune in risc viata pacientului. Cauza hipotiroidismului este deficienta de iod.

Aceasta afectiune apare la persoanele mai in varsta, 60% din cei afectati avand peste 60 de ani. Conform unui studiu, una din zece persoane sufera de hipotiroidism, ceea ce semnifica un procent destul de ingrijorator.

Tiroida: Hipertiroidism

In cazul hipertiroidiei, glanda produce o cantitate mare de hormoni, producant o reactivitate in organism. Simptomele se caracterizeaza prin oboseala, cresterea tensiunii arteriale, a ventilatiei pulmonare, tremuraturi, tulburari de somn, iritabilitate, par casant. Aceasta afectiune este cauzata in cele mai multe cazuri (85%) de catre boala Basedow-Graves numita si gusa exoftalmica. Ca efect la hipotirodismului poate aparea osteoporoza, fiind necesar un tratament medicamentos bazat pe suplimente de calciu. Este o boala care se poate trata si in cazul foarte rare pune viata in pericol.

Boala Basedow-Graves este diferita de tiroida Hashimoto, insa se afla in corelatie cu aceasta. In cazul tiroidei Hashimoto anticorpii stimuleaza tiroida, ducat la cresterea excesiva a acesteia.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>