marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole

Gusa endemica

Gusa endemica reprezinta marirea volumului tiroidei. In mod normal, tiroida nu atinge o greutate mai mare ed 20 de grame. Principala cauza este cantitatea scazuta de iod in organism.

Nodulii tiroidieni apar ca niste crescaturi la nivelul tiroidei. Doar unul din 10 noduli conduce la cancerul tiroidian. Unii noduli se dovedesc a fi doar chisturi.

Gusa endemica

Gusa endemica

Dimensiunea acestora variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri. Chiar daca mai multi dintre ei nu sunt nocivi, ei pot presa traheea conducand la aparitia tusei sau pot afecta deglutitia. De asemenea, daca un nodul devine supraactiv, poate aparea hipertiroidismul. De aceea cand apar nodulii este necesar consultul unui specialist.

Pentru a diagnostica aparitia nodulilor si natura lor (benigna sau maligna) se pot efectua urmatoarele teste:

  • ecografie tiroidiana,
  • scintigrafia care consta in introducerea unei cantitati de iod radioctiv in organism si obervarea manifestarii tiroidei),
  • tomografia zone cervicale,
  • punctia si examenul anatomopatologic,
  • TSH,
  • biopsia glandei tiroide,
  • testarea calcitoninei.

In cazul in care se stabileste ca este vorba de cancer tiroidian, caz rar (1% din totalul cancerelor), medicul stabileste schema de tratament. Multe din aceste cancere pot fi tratate daca se intervine chirurgical.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>