marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole

Artrita reumatoida – Tratament

Metode de tratare a artritei reumatoide

Tratamentul artritei reumatoide se bazeaza in principal pe ameliorarea simptomelor si pe incetinirea evolutiei afectiunii odata cu trecerea timpului. Metoda te tratare se stabileste in functie de starea pacientului. Este un tratament complex ce reuneste mai multe tipuri: medicamentos,fizioterapic, radioterapic, ortopedic.

Artrita reumatoida: tratament

Artrita reumatoida: tratament

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos se bazeaza pe utilizarea antiinflamatoarelor precum cele steroidiene si nonsteroidiene, analgezice, imunosupresoare ca metotrexat, azatioprina, ciclofosfamida sau medicamente cu actiune remitiva cum sunt penicilina, antipaludicele de sinteza si sarurile de aur. In general, cele mai recomandate medicamente sunt cele ce se gasesc sub denumirea de AINS-uri: Indometacin, Arcoxia, Voltaren, Diclofenac, Ketoprofen. Este important de mentionat ca este suficient sa se administreze un singur medicament de acest tip, nicidecum combinate, chiar daca eficienta variaza. In stabilirea schemei de tratament, specialistul trebuie sa ia in considerare afectiunile existente cat si efectele adverse ale medicamentelor intrucat acestea pot conduce la aparitia ulcerului, sau mai grav, la declansarea unei hemoragii gastrice. Prin urmare, sunt necesare medicamente cu rol de aparare a mucoase gastrice, pe toata durata tratamentului.

Terapia cu corticosteroizi

Terapia cu corticosteroizi este extrem de benefica in combaterea simptomatologiei, insa nu opreste evolutia artritei reumatoide. De obicei, este folosita pana in momentul in care tratamentul medicamentos ce consta in AINS-uri isi face efectul.

Sarurile de aur

Sarurile de aur se utilizeaza indeosebi la inceputul afectiunii deoarece s-a demonstrat ca in acest stadiu are o eficienta maxima. Perioada de actionare a acestui tip de tratament este relativ scurt. Atfel, in 2 luni se pot observa ameliorari semnificative. In plus, unii pacienti pot intra in remisiune completa dupa administrarea lor. Daca acestea nu prezinta niciun efect in aproximativ 2 luni, se poate administra penicilamina, insa aceasta poate produce afectiuni la nivel cutanat, renal sau digestiv.

Din categoria antipaludicelor de sinteza cel mai folosit este Hidroxiclorochina. O reactie adversa des intalnita a acestui medicament este retinopatia ce se poate agrava, conducand la orbire ireversibila.

Metotrexatul

Metotrexatul este cel mai utilizat Imunosupresor datorita eficentei, dar si faptului ca este tolerat cu usurinta de majoritatea persoanelor. Nu prezinta reactii adverse grave, insa poate aparea anemia.
Exista si tratamente locale, adica cele care se administreaza in zona in care pacientul prezinta dureri. Cele mai intalnite sunt cortizonicele si radioterapia care au ca rol principal indepartarea panusului articular. De exemplu, in cazul artritei reumatoide aparute la nivelul genunchiului se poate aplica un tratament bazat pe introducerea unor solutii vascoelastice intraarticulare. Metoda presupune injectarea acestor solutii o data pe saptamana, de 3 ori.

Tratamentul poate fi reluat, insa nu mai devreme de 6 luni. Reactiile adverse sunt foarte rar intalnite, este un tratament putin dureros si sansele de reusita sunt sporite. Un astfel de medicament injectabil este Neovisc, preparat dintr-o solutie de hialuronat de sodiu obtinut prin biofermentatie, de concentratie 1%.

Fizioterapia

Fizioterapia este de asemenea o metoda prin care se estompeaza simptomele. Ea reduce cu succes inflamarea, relaxeaza musculatura, reduce durerea si combate redoarea matinala.

Gimnastica medicala

Gimnastica medicala este extrem de eficienta, dar si necesara, deoarece pe langa faptul ca contribuie la ameliorarea efectelor bolii ca si celelalte tratamente prezentate, ea intervine si in evolutie, prevenind aparitia redorii articulare.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical se aplica atunci cand boala a ajuns intr-un stadiu avansat, mai precis, atunci cand apar deofrmari la nivelul articulatiilor. Interventia chirurgicala consta in alungirea tendoanelor sau montarea unor proteze la nivelul articulatiilor.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>