marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole

Artrita reumatoida – Diagnostic

Diagnosticarea artritei reumatoide

Daca diagnosticul este precoce si tratamentul se administreaza in prima faza a bolii, poate fi evitata distructia articulara, ceea ce reprezinta un pas foarte important in lupta cu artrita reumatoida.

Atunci cand apar dureri la nivelul articulatiilor, insotite de alte simptome ce pot indica prezenta artritei reumatoide, este indicat consultul unui specialist. Examinarea se bazeaza in special pe observarea starii articulatiilor, dar si pe informatiile oferite de catre persoana in cauza. In acest sens, orice aspect poate fi important si poate constitui o cheie in stabilirea diagnosticului. Pentru a completa acest examen, se poate recurge la diferite analize de sange.

Artrita reumatoida: diagnostic

Artrita reumatoida: diagnostic

Analizele de sange

Analizele de sange sunt extrem de relevante intrucat indica valoarea unor parametri ce se modifica in cadrul acestei afectiuni. Astfel, marirea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenului, proteinei C reactive (CRP), plachetelor sangvine, poate indica faptul ca este vorba de artrita reumatoida. In plus, pe parcursul evolutiei bolii, acesti parametri sunt tinuti sub observatie pentru a stabili eficienta tratamentului administrat. De asemenea, prin intermediul acestor analize se poate identifica prezenta anumitor factori ce se afla in stransa legatura cu aceasta afectiune. Factorii reumatoizi pot fi reprezentati de proteine care colaboreaza cu sistemul imunitar. Studiile arata faptul ca 50% din pacienti au in sange acesti factori, ceea ce inseamna ca boala evolueaza destul de repede si ca tratamentul este indispensabil. Pe langa acestea, analizele de sange cuprind si reactia Waaler-Rose care este pozitiva in cadrul afectiunii, anticorpii antinucleari si anticorpii antikeratina. Trebuie sa mentionam faptul ca analizele de sange nu constituie baza diagnosticarii, ci vin in ajutorul anamnezei si a examenului fizic, ajutand si la monitorizarea bolii.

Radiografia

Radiografia se aplica, in general, atunci cand boala se afla intr-un stadiu mai avansat, intrucat permite observarea articulatiei si stabilirea gradului de afectare a acesteia. Daca pacientul sufera de o forma mai agresiva a artritei reumatoide, radiografia este eficienta si in stadiul incipient. Examinarea radiografica consta in evidentierea scaderii densitatii tesutului osos, a deformarii articulatiei, a ingustarii spatiului articular si a eroziunii marginale. Aceste aspecte apar in spacial in cazul artritelor reumatoide de la nivelul articulatiilor piciorului sau a mainii, insa pot fi prezente si la nivelul soldului sau al genunghiului. Inflamatia articulara si eroziunile pot fi identificate cu usurinta si cu ajutorul RMN-ului.

Criterii de diagnostic

Asociatia Americana de Reumatism au stabilit ca intrunirea a 4 criterii din cele 7, reprezinta o dovada clara a prezentei artritei reumatoide. Cele 7 criterii sunt:

  1. redoare articulara matinala timp de o ora
  2. artrita pe minim 3 zone articulare
  3. artrita articulatiilor mainii, in special a articulatiilor interfalangiene proximale sau metacarpofalangiene
  4. afectarea bilaterala a zonelor articulare
  5. factor reumatoid pozitiv
  6. prezenta nodulilor subcutanati
  7. eroziuni si decalcificari osoase

Pacientii pot suferi de asemenea de o anemie, care poate constitui un semnal de alarma in ceea ce priveste artrita reumatoida. Aceasta anemie este cauzata de incapacitatea utilizarii fierului pentru formarea de eritrocite, ca urmare a inflamatiei cronice. Aproximativ 25% dintre pacienti sufera de acest tip de anemie.

Imediat dupa ce diagnosticul este stabilit, se administreaza un tratament, insa se efectueaza si alte investigatii pentru a identifica complicatiile si declansarea altor boli.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>