miercuri , 27 mai 2020
ro
Ultimele articole

Artrita reumatoida – Cauze

Cum apare artrita reumatoida?

In ceea ce priveste cauzele artritei reumatoide, nu se poate vorbi cu exactitate de anumiti factori. Insa, conform cercetarilor din domeniu, artrita reumatoida este declansata de o reactie anormala a sistemului imunitar ce consta in daunarea propriului organism. Mai precis, celulele sistemului imunitar se activeaza in timpul procesului autoimun si „lupta” impotriva corpului. Aceste celule sunt de tipul T-limfocite si se incadreaza in grupa globulelor albe. Pentru ca acestea sa se activeze, intervin anumiti markeri de tesut, si anume antigenii HLA, care nu au capacitatea de a identifica originea T-limfocitelor si, considerandu-le daunatoare, le ataca. Ca urmare a acestui fenomen, apare o inflamare la nivelul tesutului din jurul celulelor, ceea ce atrage aparitia altui tip de celule, cele imunocompetente, care vin in apararea organismului.

Artrita reumatoida cauze

Artrita reumatoida cauze

Cauze artrita

Reactia organismului ce consta intr-o inflamare se concretizeaza la nivelul celulelor sinoviale ale articulatiei, tragandu-se astfel concluzia ca in acest mod apare artrita reumatoida. Primele simptome care apar sunt supraincalzirea, durerea, aparitia unei umflaturi externe si inevitabil, limitarea functiei. Durerile ce caracterizeaza aceasta inflamatie nu sunt permanente, ci apar in timpul atacurilor artritei, durand destul de mult timp si fiind extrem de arzatoare.

Fumatul

Pe langa aceste aspecte, exista o serie de factori ce favorizeaza aparitia artritei. Cel mai intalnit factor, care sta la baza declansarii mai multor boli, este, bineinteles, fumatul. Astfel, fumatorii prezinta riscul de a se confrunta cu o disfunctie la nivelul plamanului, ceea ce determina reactia sistemului imunitar descrisa anterior si implicit aparitia artritei reumatoide. Insa, exista si alte cauze precum infectiile virale, substantele chimice, iradiatiile. Exista surse care atesta ca se poate transmite pe cale ereditara, insa nu apare in randul bolilor genetice. Prin urmare, unele persoane pot mosteni o anomalie genetica ce favorizeaza aparitia bolii. Acest factor face posibil atacul tesuturilor din articulatiile corpului de catre propriul sistem imunitar.

Contactul cu bacterii si virusi

Insa, artrita reumatoida poate aparea si in urma contactului cu bacterii, virusi sau alte substante straine care ar putea sta la baza activarii patologice a sistemului imunitar.

Producerea unei inflamatii cronice a sinovialei implica o distrugere a cartilajului articular si o slabire a ligamentelor si tendoanelor ce sustin articulatia. Inflamatia cronica conduce si la dezvoltarea si ingrosarea nespecifica a sinovialei, ce se gaseste sub denumirea de panus.Efectele aparute sunt distrugerea cartilajului, a osului subcondral ce este situat sub cartilaj, a ligamentelor si tendoanelor si intr-o ultima etapa se ajunge la deformare articulara.

Alti factori

Alti factori ce nu tin neaparat de starea de sanatate a organismului unei persoane sunt varsta si sexul deoarece femeile sunt de 2 ori mai afectate decat barbatii, iar persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 sunt mai predispune la aceasta boala.

Cauzele sunt multiple si nu se incadreaza intr-un tipar, insa artrita reumatoida face parte din categoria bolilor autoimune intrucat sistemul imunitar produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi.

Avand in vedere ca aceasta boala apare din cauza unei reactii neobisnuite a sistemului imunitar, se pot lua in calcul predispozitia si factorii de mediu.

Chiar daca nu exista cauze clare ale artritei reumatoide, o cauza principala este considerata a fi de natura ereditara, insa rata de incidenta este destul de mica. De asemenea, artrita reumatoida nu este o problema care sa impiedice familia sa aiba copii.

Prin urmare, artrita reumatoida este un punct de interes pentru cercetatori in vederea stabilirii unor cauze concrete.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>