sâmbătă , 29 februarie 2020
ro
Ultimele articole

Anemia

Diagnostic anemie

Diagnosticarea anemiilor se face cu ajutorul analize de sange in laborator care vor oferi valoarea exacta a anumitor parametri, in functie de care se stabileste cauza si tratamentul.

Anemia - diagnosatic, simptome, tratament

Anemia – diagnosatic, simptome, tratament

Parametri analizati in cazul suspectarii de anemie

 • numarul de hematii care nu se incadreaza in limitele normale
 • hematocritul - valoarea este sub limita inferioara
 • hemoglobina – valoarea indica o cantitate foarte redusa de hemoglobina in hematii
 • volum eritrocitar mediu se regaseste in buletinul de analize ca VEM si indica marimea hemtiilor. Daca este vorba de o anemie simpla, VEm nu oofera informatii concise doarece are o valoare normala, insa daca pacientul sufera de o talasemie sau de o anemie feripriva, volum eritrocitar mediu este eficient si detecteaza aparitia acestora
 • concentratia hemoglobinei eritrocitare medii este numita in buletinul de analize CHEM. Daca valoarea este foarte scazuta, ea indica faptul ca pacientul poate suferi de o anemiie feripriva sau de o alta anemie care se caracterizeaza prin deficienta de sinteza a hemoglobine. Insa, daca este vorba de alte anemii, valoarea este normala, deci este necesara si efectuarea altor analize in acest caz.

Alti parametri analizati alaturi de acestia sunt: numarul de trombocite, volumul trombocitar mediu, trombocitocritul, numarul de lucocite, formula leucocitara.

Analiza acestor parametri a unei probe de sange se gaseste sub nume de hemograma care semnifica o investigatie primara, uneori doctorul recomandant si efectuarea unei examinari a frotiului de sange. O hemograma completa cuprinde parametri deschis mai sus si in laboratoarele care beneficiaza de aparate performante, aceasta dureaza maxim 5 minute.

Cu toate acestea, pentru a stabili un diagnostic in cazul anemiei sunt necesare si alte investigatii precum dozarea sideremiei (cantitate de fier existanta in sange), capacitatea de legare a fierului, feritina, haptoglobina, transferina, bilirubina, lactat de hidrogenaza, electroforeza de hemoglobina si altele. In cazuri extreme, se recurge la punctia medulara in cadrul careia se realizeaza o examinare amanuntita a maduvei osoase.

Simptome anemie

 1. oboseala,
 2. dificultati respiratorii,
 3. dureri abdominale si a la nivelul pieptului,
 4. stare de lesin,
 5. racirea extremitatilor cauzata de reducerea metabolismului din tesuturi,
 6. tahicardie din cauza deficitului de oxigen (inima nu poate functiona cu datorie de oxigen),
 7. murmur cardiac,
 8. cresterea volumului spinei,
 9. presiune sanguina scazuta,
 10. ingalbinirea pielii,
 11. scaune inchise la culoare, cu un miros specific.

Tratament anemie

Prevenirea anemiei este indicata deoarece este mai eficienta decat tratamentul, insa uneori, aparitia anemiei nu poate fi controlata prin consumul unor alimente bogate in fier, vitamine (B12, C), reducerea consumui de cafea si ceai, conceperea unei diete corespunzatoare si personalizata, tinand cont de istoricul medical.

Ca si in cazul altor afectiuni, tratamentul difera in functie de tipul de anemie si de starea patalogica a organismului.

Astfel, in cazul unei anemii acute, ca cele care apar din cauza unei hemoragii puternice, cel mai eficient tratement, asa cum am mai spus, este o transfuzie de sange corespunzatoare.

Daca pacientul sufera de o anemie provocata de lipsa fierului sau a unor vitamine ca B12, necesare in producerea hematiilor si implicit de hemoglobinei, se recomanda administrarea unuor suplimente pe baza elementului deficitar.

Sunt situatii in care este necesara interventia chirurgicala, cum este cazul anemiei provocate de hemoliza crescuta. Indepartarea splinei este absolut necesara si pentru aceasta se actioneaza chirurgical (splenectomia). Insa, aceasta situatie apare foarte rar.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>