sâmbătă , 29 februarie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Anemia - Anemia - Cauze - Anemia – Cauze

Anemia – Cauze

Anemia reprezinta modificarea la nivel inferior a valorilor hemoglobinei si hematocritului. Hemoglobina este o heteroproteina, fiind compusa dintr-o aprte proteica „globina” si o parte neproteica „hem”. Hemoglobina este componenta principala a hematiilor numite si eritrocite si este responsabila de transportul gazelor respiratorii.

Hemtocritul face referire la volumul de globule rosii (hematii sau eritrocite) in raport cu volum de sange (%) al pacientului. Determinarea hemtocritului sta la baza detectarii anemiei si a policitemiei.

Anemia - cauze

Anemia – cauze

Anemia – Cauze

Aparitia anemiei poate fi determinata de mai multi factori, dintre care amintim:

  • deficitul de fier, care are un rol important in sinteza hemoglobinei);
  • hemoragii acute sau cronice care determina pierderea unei cantitati de sange si implicit a unui numar mare de leucocite
  • deficit de vitamina B12
  • deficit de acid folic
  • boli parazitare
  • substante chimice precum medicamente, nitrati, plumb, mercur etc.

In functie de cauza, anemia se poate clasifica in:

Cauze in functie de tipurile de anemie

Anemie posthemoragica

Anemie posthemoragigca presupune pierderea unei cantitati mari de sange si implicit de leucocita ca urmare a unei henoragii. Ea se poate agrava, aparand socul sau colapsul cardiovascular. Aceasta forma de anemie se instaleaza prin pierderea treptata a unui volum de sange, pacientul pierzand importante surse de fier si epuizand maduva osoasa. In acest caz, pacientul are nevoie de o transfuzie de sange. Deci, anemia posthemoragica este cauzata de alte boli care se manifesta printr-o hemoragie puternica precum ulcer duodenal sangerand, colita ulceroasa, cecer gastric sau intestinal, pierderi de sange prin urina.

Anemie feriptiva

Anemia feripriva se caracterizeaza printr-o cantitate redusa a hemoglobinei in hematii. Aceasta situatie este cauza de o carenta puternica de fier si poate aparea in cazul in care pacientul nu asimileaza fierul, are nevoie de o cantitate neobisnuita de fier (sarcina, pubertate etc.) sau in pierderea neexplicita a fierului (exemplu: cancer, infectii). Daca in urma analizelor se dovedeste a avea o cantitate mica de fier in organism, doctorul va stabili daca este suficient un tratament pe baza de suplimente de fier, consumul alimentelor ce contin fier sau daca aveti nevoie de niste controale mai amanuntite. Insa, este bine sa monitorizati valoarea fierului intre limitele normale pentru a nu dezvolta anemia feripriva.

Asa cum am prezentat la inceput, hemoglobina este o heteroproteina, avand o parte proteica numita „globina”. Atunci cand exista dificultati in sinteza componentei proteice, adica a globinei, apare un alt tip de anemie si anume talasemia. Aceasta boala nu poate fi prevenita de catre pacient deoarece este este transmisa pe cale ereditara. Chiar daca nu poate fi evitata, aceasta boala se manifesta prin anemii usoare, cu simptome discrete sau chiar fara simptomologie si foarte rar are urmari grave.

Carenta puternica in B12 sau in acid folic se caracterizeaza printr-o lipsa de maturitate a globulelor rosii. Astfel, apare anemia pernicioasa.

Anemiile hemolitice

Anemiile hemolitice apar ca urmare a unei cantitati foarte mici de hematii. Globulele rosii pot fi distruse masiv din cauza calitatii scazute a hematiile, dar pot fi eliminate si de catre anticorpii din plasma sangvina sau de splina. De asmenea, anemia hemolitica se asociaza cu anumiti factori chimici care pot determina aparitia acesteia: benzenul (C6H6), plumbul (Pb), fosforul (P), cloratul de potasiu (KClO3), sulfamidele, toxinele unor microbi sau a unor paraziti, ciuperci sau veninul de sarpe.

O informatie importanta este faptul ca acest tip de anemie poate aparea atunci cand o transfuzie de sange nu are succes. Este foarte important analiza cu atentie a grupelor de sange implicate in transfuzie, dar si a factorului Rh. Chiar daca grupele de sange sunt cmpatibile si se poate realiza transferul de sange, Rh are si el un rol foarte important. Astfel, daca pacientul are Rh negativ, iar sangele transfuzat este purtatorul unui Rh pozitiv, apare o coagulare fortata a hematiilor, ceea ce duce la aparitia unor probleme extrem de grave. Reamintim ca: ABIV este primitor universal, iar 0I ESTE donator universal.

Anemiile hipoplastice

Anemiile hipoplastice sau aplastice si apar atunci cand maduva osoasa nu poate produce intr-o cantitate suficienta eritrocite (globule rosii).

Anemia poate, de cele mai multe ori, alarma asupra unei boli grave care a cauzat aparitia ei.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>