sâmbătă , 29 februarie 2020
ro
Ultimele articole

Alzheimer

Este Alzheimerul o boala genetica?

Alzheirmerul este o afectiune degenerativa a creierului care apare la persoanele mai in varsta si este asociata cu pierderi grave de memorie, tulburari de comportament, scaderea capacitatii intelectuale. In cazul acestei boli se poate vorbi despre dementa, intr-un anumit stadiu.

Alzheimer - Cauze si simptome

Alzheimer – Cauze si simptome

Cauze Alzheimer

Exista multe surse care informeaza asupra ereditatii Alzheimerului, insa de fapt, nu se stie cu exactitate daca se transmite pe cale ereditara, sau nu. Daca exista in istoricul medical al familie persoane care au suferit de aceasta boala nu este obligatoriu ca aceasta sa se transmita la un membru al familiei, insa poate exista un caz mai mare de incidenta.

De fapt, cauzele Alzehimerului nu sunt stabilite. Unele studii sustin ca aparitia bolii este in stransa legatura cu zincul si aluminiul. De asemenea, deteriorarile desfasuratela nivelul creierului sunt puse pe seama scaderii volumului de neurotransmitatori care asigura functionarea corecta a neuronilor. Cel mai frecvent neurotransmitator care este implicat in aparitia acestei boli este aceticolina.

Simptome Alzheimer

Primele simptome ale Alzheimerului sunt pierderile de memorie. Acestea evolueaza de la usoare la grave. Daca la inceput uita numele persoanelor, locul unor obiecte, pe masura ce boala avanseaza, persoanele afectate uita cum sa desfasoare actiuni de baza (exemplu: spalatul pe dinti, deschiderea unei usi s.a). Insa nu toate persoanele in varsta care manifesta pierderi de memorie sunt suspecti de Alzheimer. Totusi este indicat sa consulte un doctor daca acestea sunt frecvente si se agraveaza cu trecerea timpului.

Pierderile de memorie care pot indica faptul ca boala Alxheimer se poate instala includ uitarea: experientelor, condusului, spalatului pe dinti, persoanelor apropiate, din familie etc.

Printre simptomele Alzheimerului se regasesc si schimbarile de comportament si tulburarile de gandire, dar si paranoia. Insa acestea apar cand boala evolueaza si se agraveaza, ele putand fi controlate prin intermediul unui tratament administrat corect si la timp. Daca primele simptome nu au constituit un semnal de alarma pentru cei din jur, acestea, fiind mai grave, evidentiaza aparitia bolii, iar membrii familiei trebuie sa duca persoana afectata cat mai repede posibil la doctor pentru a-i acorda ajutorul necesar din punct de vedere medical.

Asociatia pentru persoanele afectate de Alzheimer a identificat 10 simptome ale bolii:

  • pierderi de memorie manifestate prin uitarea unor informatii memorate recent ca numere de telefon sau numele unor persoane,
  • dificultati in desfasurarea activitatilor cotidiene, ca pregatirea mesei,
  • tulburari la nivelul limbajul ca uitarea unor cuvinte des folosite,
  • dezorientare temporo-spatiala precum uitarea adresei,
  • tulburari de judecata, ca imbracarea hainelor nepotrivite pentru un anotimp,
  • probleme cu gandirea abstracta, ca imposibilitatea de interpretare a numerelor,
  • punerea unor lucruri in locuri neobisnuite, de exemplu punerea periutei de dinti in frigider,
  • trecerea rapide de la o stare la alta, de la ras la plans,
  • modificari ale personalitatii, teama de un membru al familiei, paranoia,
  • lipsa initiativei manifestata prin refuzarea desfasurari activitatilor obisnuite.

In afara de aceste simptome pot fi si altele, insa nu se regasesc simptomele motorii sau cele senzoriale.

Depresia, dementa, afectiuni ale tiroidei pot manifesta aproximativ aceleasi simptome ca cele ale Alzheimerului.

Prin urmare, vizita la un specialist este cea mai indicata.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>