marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole

Alzheimer tratament

Alzheimerul se poate trata?

Pentru a stabili un tratament, mai intai este necesara diagnosticarea care consta in eliminarea bolilor care au simptomologia asemanatoare. Dementa poate aparea in cazul mai multor boli precum Parkinsonul sau depresiile. Un alt criteriu important in diagnosticarea Alzheimerului o reprezinta istoricul medical, dar si testarea fizica. Evaluarea starii de sanatate mentala este si ea importanta.

Aceste examinari nu presupun analize de sange, sau apelarea la numite aparate. Ele sunt exercitii de orientare si se recomanda prezenta unui membru al familie pentru a oferi date despre activitatile zilnice, simptomele depistate, comportament, memorie, pacientul neputand furniza aceste informatii daca este suspectat de Alzheimer. Dupa efectuarea acestor teste, se trece la un alt nivel.

Tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara sunt investigatii care ajuta la obervarea modificarilor creierului ce pot fi cauzate de boala Alzheimer si care provoaca acele pierderi de memorie.

Alzheimer tratament

Alzheimer tratament

Boala Alzheimer se instaleaza dupa o varsta inaintata si evolueaza treptat. De ceea, la indentificarea unor simptome membrii familiei au obligatia morala sa faca posibila prezentarea pacientului la un medic. Specialistii recomandati sunt: medicul de familie, medicul specializat in medicina interna, medicul de geriatrie, medicul neurolog, medicul pediatru.

Tratament

In prezent, nu exista un tratament pentru a vindeca Alzheimerul, insa se poate ameliora simptomatologia si se poate mentine, apeland la anumite metode, calitatea vietii pacientului. Tratamentul  Alzheimerului este cu atat mai eficient cu cat este administrat mai repede. Prima etapa a tratamentului consta in administrarea unor inhibitori su colinesteraza care au rolul de a imbunatati memoria. Insa, atentie, acestia nu vindeca boala. Cateva exemple de asemenea inhibitori: hidroclorhidrat de donazepil, galantamina si rivastigmina. In completarea acestor inhibitori sau nu, medicamentul memantin este si el utilizat in schema de tratament a persoanei afectate de Alzheimer.

Intrucat pacientul sufera de pierderi de memorie si schimbari de comportament si in cele mai multe cazuri si de depresie, familia este cea care trebuie sa il supravegheze si sa aiba grija de respectarea tratamentului. Informarea membrlor familiei in legatura cu starea pacientului, simptomologia, gravitatea bolii, terapia necesara constituie un factor important in cazul acestei boli.

Tratamentul de intretinere este cel din faza initiala, inainte de a se agrava si a fost prezentat anterior. Acesta este administrat pana ce iti pierde calitatile, iar aceasta durata difera de la o persoana la alta. Odata cu trecerea timpului, datoria doctorului este de a consulta pacientul, de a consemna evolutia bolii pentru a se stabili daca tratamentul prezinta valabilitate. Fiind vorba de o boala care nu evolueaza alert, consultul medicului poate avea loc la 6 lunim sau mai putin daca starea pacientului il impune.

Pacientii cu Alzheimer pot fi tratati cu usurinta acasa de un membru al femiliei sau de o persoana angajata sa aiba gija permanent de bolnav. Dedicarea ingrijitorului depinde foarte mult de reactia pacientului si implicit de evolutia bolii.

Tratamentul in stadiile avansate

Din pacate, aceasa boala nu poate fi tratata. Prin urmare tratamentul de intretinere nu poate functiona un timp foarte lung si boala inevitabil ajunge intr-o alta faza. Bineinteles ca si tratamentul se modifica. In acest caz nu exista un tratament. In functie de ce doreste pacientul atunci cand se afla inca in deplinatatea facturilor mentale, tratamentul poate consta in unul de prelungire a vietii.

Tratament in stadiile terminale

Acest stadiu nu poate fi evitat de niciun tratament pentru ca el apare odata cu inaintarea in varsta. In aceasta etapa, simptomologia pacientului cuprinde: furie, spaima, depresie, anxietate, reprezentand culmea atinsa de boala. Cu toate acestea unele persoane reusesc sa-si desfasoare activitatile pe parcursul mai multor ani, dar nu in aceeasi maniera. Acest lucru nefiind posibil pana la sfarsitul vietii.

Chiar daca boala Alzheimer nu se vindeca, orice pas este important si orice minut din viata unei persoane merita, asa ca nu renuntati la lupta, indiferent de postura (pacient sau membru al familiei).

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>