sâmbătă , 29 februarie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Alergiile - Alergiile

Alergiile

Alergia este o problema intalnita atat la copii si adolescenti, cat si la adulti si poate fi cauzata de mai multi factori. Aceasta este de fapt o reactie a sistemului imunitar care produce anticorpi intr-o cantitate anormala, atunci cand organismul ia contact cu o substanta straina, care poarta denumirea de substanta alergena si care este inofensiva pentru majoritatea persoanelor. La nivel national, aproximativ 20% din populatie sufera de o alergie, cele mai multe dintre acestea fiind transmise pe cale ereditara.

Alergiile

Alergiile

Alergia este un subiect de cercetare pentru o anumita arie a medicinei, numita Alergologie si Imunologie clinica.

Alergenii, adica substantele fata de care organismul prezinta o sensibilitate, provoaca afectiuni fizice care pot fi agravate de anumiti factori psiho-emotionali precum stresul sau frica. Cativa dintre alergeni sunt: proteine, glico-proteine , substante chimice cu molecula mica (anhidride, aldehida formica), unele metale ( crom, nichel).

Clasificarea alergenilor

O clasificare a alergenilor in functie de calea prin care acestia reusesc sa ajunga in organism este:

 • peumalergeni (praf, polen, mucegai, parul animalelor s.a),
 • alergeni alimentari (albus de ou, alune, soia, laptele de vaca, grau s.a),
 • alergeni chimici,
 • alergeni medicamntosi,
 • alergeni de insecte (veninul insectelor).

Alergiile si Calendarul alergenilor

S-a realizat si un calendar al alergenilor (posibili alergeni pentru ficare luna a anului). daca sunteti alergic la una dintre aceste plante sau substante, acum puteti afla luna in care sunteti cel mai vulnerabil:

Ianuarie: acarieni, mucegaiuri, tempraturi scazue, praf, par de animale
Februarie: arin, alun, acarieni, mucegaiuri, ulm, plop, salcie, praf, par de animale
Martie: arin, ulm, alun, plop, salcie, acarieni, mucegaiuri, praf, par de animale
Aprilie: frasin, arin, alun, plop, ulm, stejar, plata, papadie, liliac, rapita, acarieni, mucegaiuri, praf, par de animale
Mai: plop, salcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, hamei, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, acarieni, mucegaiuri, par de animale, praf
Iunie: praf, radiatii solare, papadie, rapita, soc, ovaz, secara grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri
Iulie: praf, radiatii solare, papadie, rapita, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri
August: praf, radiatii solare, buruieni, acarieni, iarba, porumb, rapita, mucegaiuri, par de animale, acarieni
Septembrie: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri, praf, par de animale
Octombrie: praf, acarieni, par de animale, mucegaiuri
Noiembrie: praf, acarieni, mucegaiuri, par de animale
Decembrie: ger, temperaturi scazute, praf, acarieni, par de animale, mucegaiuri

Tipuri de alergii

In functie de factorii care provoaca alergia, aceasta poate fi de mai multe tipuri. Iata cateva dintre ele:

 1. alergie la polen,
 2. alergie alimentara,
 3. alergii sezoniere,
 4. alergie la acarieni si praf,
 5. alergii la animale,
 6. alergii la medicamente,
 7. alergii la insecte,
 8. alergie la fan,
 9. alergie la graminee,
 10. alergie la tutun si fum de tigara,
 11. alergie la caucicul natural (latex).

Ca si in cazul bolilor, organismul persoanei care sufera de o alergie, produce o cantitate mai mare de anticorpi (imunoglobuline). In cazul alergiilor, aceste imunoglobuline poarta denumirea de anticorpi E (IgE). In functie de numarul lor, se stabileste diagnosticul. Atunci cand are loc un contact cu alergenul, anticorpii IgE sunt produsi in exces si determina eliminarea in organism a unor substante chimice care accentueaza simptomele alergiei. O astfel de substanta chimica este histamina, care este cea mai frecventa si care sta la baza multor simptome care apar in cazul unei alergii. Histamina actioneaza ca atunci cand organismul este atacat de o substanta nociva, chiar daca acesta nu reprezinta o amenintare in mod normal.

Cu toate acestea, exista si alergii care nu implica anticorpii IgE, iar doctorul va stabili cauza, diagnosticul si tratamentul in functie de anumiti indici si apeland la diferite teste.

Prevenirea alergiilor consta in evitarea alergenilor, acest lucru fiind posibil dupa stabilirea disgnosticului. De exemplu, in cazul alergiei la parul animalelor nu stati in preajma acestora. Daca suferiti de o alergie alimentara oferiti o atentie speciala produselor consumate si informati-va asupra ingredientelor acestora. Daca manifestati sensibilitate fata de un medicament informati doctorul atunci cand urmeaza a vi se administra un tratament si cititi intotdeauna prospectul.

Reactiile alergice pot fi de doua tipuri: usoare si severe. Chiar daca sunt numite „usoare” aceste reactii nu trebuie neglijate. Din aceasta categorie fac parte: mancarime, roseata, stranut, prurit ocular, inrosirea ochilor, congestie nazala, urticare, eruptii tegumentare. Printre reactiile severe se regasesc: greata, varsaturi, diaree, adem al gurii, dureri in piep, senzatie de constrictie toracica, ameteala, stare de lesin, respiratie suieratoare.

Simptomele alergiilor nu trebuie neglijate, tratamentul fiind necesar, precum si evitarea alergenilor.

Vezi si Alergiile de primavara!

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>