marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole

Alcoolismul

Stii totul despre alcoolism?

Alcoolismul, regasit si sub denumirea de dependenta de alcool, reprezinta consumul in exces al bauturilor alcoolice, din dorinta unei persoane de a-si schimba starea de dispozitie, de a evita anumite situatii, de a uita de starile fizice sau psihice cauzate de catre sevraj.

Din pacate, dependenta de alcool este foarte intalnita, atat la nivel national, cat si global. Astfel, persoanele cad in patima alcoolului, ajungandu-le sa nu le mai pese de atitudinea celor din jur, de raul pe care il face familiei, nici macar de propria persoana. Pentru ca, pe langa faptul ca persoanele din jur sufera din cauza comportamentului malicios pe care persoana in cauza il are, ca urmare a consumului irational de alcool, pot aparea o multitudine de boli sau se pot agrava cele existente, ajungandu-se chiar la deces.

Alcoolismul

Alcoolismul

Aproximativ 3 adulti din 10, consuma in mod exagerat, alcool. Nu trebuie, insa, sa confundam persoanele care consuma alcool ocazional si care stiu cand si in ce cantitate sa o faca cu cele dependente. Alcoolismul se refera strict la persoanele care nu isi pot controla apetitul excesiv pentru bauturi alcoolice, ajungand sa devina un obicei zilnic.

Din pacate, dependenta de alcool (alcoolismul) are urmari mai grave de cat iti imagineaza o persoana atunci cand decide sa consume o cantitate inadecvata de alcool. La inceput, persoana in cauza isi da seama de faptul ca consuma alcool intr-o cantitate inadecvata, insa, treptat, dependenta se instaleaza, neputandu-se lua masuri individual, ci numai prin interventia unui specialist. Urmarile alcoolismului variaza de la usoare la grave. Astfel, un alcoolic poate fi izolat din punct de vedere social din cauza comportamentului sau neplacut, poate intra intra intr-un conflict permanent cu familia din cauza comportamentului agresiv pe care il dobandeste, insa pot pune in pericol si viata celor din jur prin sofatul in stare de ebrietate sau prin violenta dusa la extrem. Este necesara tratarea, intr-un timp cat mai scurt, a acestei dependente de alcool pentru a nu aparea, inevitabil, alcoolismul cronic.

Atunci cand se ajunge deja la alcoolism, dorinta persoanei de a renunta la acest viciu nu are nicio importanta deoarece este o forta mai mare care il indeamna sa consume din ce in ce mai mult alcool. Aceasta afectiune implica atat dependenta fizica cat si cea psihica. Prin urmare, alcoolismul cuprinde o componenta emotionala puternica.

Simptome alcoolism

Cand se intaleaza dependenta psihica, apar urmatoarele manifestari:

 1. starile de indispozitie, adica frustrarea, anxietatea, starile depresive, ce dispar odata cu stoparea consumului de alcool;
 2. anticiparea consumului, planificarea consumului si a ocaziilor de a consuma;
 3. evocarea cu placere a momentelor de consum;
 4. in situatii limita cu mare presiune emotionala precum un deces, o boala, un divort, o pierdere, niste castiguri foarte mari, unele stari euforice, persoana afectata recurge la consumul de alcool pentru a uita de suferinta sau pentru a sarbatori.

Dependenta fizica se refera la efectele de sevraj.

Sevrajul

Odata cu afundarea in dependenta, persoanele afectate maresc, in mod inevitabil, cantitatea de alcool, pentru ca, aparent, nu iti mai face efectul asa cum ar trebui. Fiind o afectiune, ea se manifesta in anumite moduri, mai ales atunci cand persoana este supusa unui tratament de vindecare. In acest caz, apar asa numitele efecte de sevraj caracterizate de: stare de indispozitie, anxietate, nervozitate, iritabilitate, tremor al mainilor sau al picioarelor, transpiratie, stare de greata, varsaturi, durerei de cap, tulburari de somn.

Alcoolismul – afectiuni

Consumul de bauturi alcoolice, in timp si necontrolat, conduce la aparitia unor afectiuni precum:

 • bolile cardiovasculare
 • hipertensiune arteriala
 • accidente vasculare cerebrale
 • bolide ficat: heptatite toxice, ciroze
 • litiaza biliara
 • pancreatita
 • cancer

Alcoolismul este o afectiune care poate avea urmari foarte agrave, ea putand fi tratata, insa cu multa rabdare atat din partea persoanei afectate cat si a celor din jur. Indicata este internarea intr-o clinica pentru alcoolici pentru ca tratamentul sa aiba sanse mai mari de reusita.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>