marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Alcoolismul - Alcoolismul - Tratament - Alcoolismul – Tratament

Alcoolismul – Tratament

Alcoolismul se trateaza. Mit sau adevar?

Exista numeroase pareri in legatura cu dependenta de alcool. Poate fi ea tratata sau nu? Raspunsul corect este ca exista un tratament care poate reduce in totalitate dorinta de a consuma alcool, insa este nevoie si de motivatia pacientului pentru a nu se reapuca de acest viciu.

Alcoolismul tratament

Alcoolismul tratament

Alcoolismul: Schema de tratament

Schema de tratament aplicata in cazul alcoolismului cuprinde mai multe etape:

1.Dezalcoolizarea
2.Consilierea psihologica
3.Recuperarea psihologica si comportamentala prin internarea intr-o clinica specializata in tratarea alcoolicilor sau intr-un centru stationar precum „Alcoolicii anonimi”;

Dezalcoolizarea

Dezalcoolizarea presupune, in principal, spitalizarea persoanei afectate pentru a putea fi efectuate o serie de investigatii si interventii medicale precum administrarea unui tratament medicamentos pentru a tine sub control efectele consumului excesiv de bauturi alcoolice, adica a unei intoxicatii acute, dar si pentru micsorarea efectelor de sevraj caracterizate de stari neplacute fizice si psihice.Cel mai important este ca, in prima faza, sa se realizeze eliminarea din organism a substantei daunatoare, pentru care pacientul manifesta dependenta, adica a alcoolului, pentru diminuarea starilor instalate la nivel fizic, dar si psihic, adica a efectelor de sevraj. Insa, de mentionat este ca dezalcoolizarea nu combate alte urmari ale dependentei cum sunt aspectele psihologice si sociale, remedierea relatiilor din familie si alte situatii legate de abuz sau dependenta.

Asa cum am mentionat, dezalcoolizarea se desfasoara, de regula, intr-un spatiu special pentru dependentii de alcool. In prima faza, se consulta medicul de familie, care poate indruma pacientul catre un spital de psihiatrie sau intr-o alta institutie specializata in dezalcoolizare. De obicei, cei mai multi dintre dependenti sunt tratati in cadrul spitalelor de psihiatrie, tratamentul durand intre 7 si 14 zile. Daca dependenta a ajuns in stadiul in care persoana nu manifesta absolut deloc dorinta de a se vindeca, internarea se realizeaza impotriva vointei.

Ajunsa in clinica de dezalcoolizare, persoana afectata urmeaza mai multi pasi.

1. Evaluarea, realizata de catre medicul specialist, ce presupune efectuarea unor investigatii amanuntite pentru a determina cu exactitate natura substantelor toxice din sange si cantitatea in care se afla. In plus, medicul stabileste si ce probleme medicale si psihologice prezinta pacientul.

2. Stabilizarea consta in administrarea medicamentatiei specifice. De asmenea, specialistul ii explica pacientului efectele procesului de recuperare, adica posibilele stari fizice si psihice care pot interveni. Atunci cand este posibil, medicul ii poate permite pacientului sa fie vizitat de catre persoanele apropiate pentru a-i oferi sprijin si curaj.

3. Indrumarea pacientului catre tratamentul complet reprezinta ultimul pas in parcurgerea procesului de dezalcoolizare. Imediat dupa externare, pacientul este indrumat sa se inscrie intr-un program de reabilitare din cadrul unor centre post-dezalcoolizare, pentru realizarea intregului tratament si vindecarea totala.

Consilierea psihologica

Consilierea psihologica se acorda, in general, persoanelor care se afla intr-o situatie dificila si nu au posibilitatea de a depasi impasul singure, avand nevoie de sfaturi utile din partea unor specialisti. Consilierul are rolul de a-l ajuta pe pacient sa gestioneze o situatie de criza si ii ofera diverse solutii pentru a rezolva treptat problema cu care se confrunta. In cazul dependentei de alcool, specialistul ii ofera, in primul rand, o imagine clara a ceea ce inseamna alcoolismul. Astfel, ii prezinta pacientului cauzele, factorii favorizanti, efectele, consecintele si tratamentul. De asemenea, consilierul il indruma pe pacient, ii ofera sprijinul necesar luptei cu alcoolul si incearca sa gaseasca metode potrivite pentru a stopa dependenta de alcool. Rolul consilierii este de a motiva pacientul sa opreasca consumul de bauturi alcoolice, sa urmeze tratamentul si sa nu reia viciul.

Tratarea dependentei de alcool reprezinta un drum greu si anevoios, insa trebuie sa avem in vedere ca sanatatea este ce mai importanta.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>