marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Afazia - Totul despre afazie

Totul despre afazie

Generalitati

Afazia consta intr-o tulburare a vorbirii care se manifesta prin aparitia unui deficit in exprimare sau in intelegerea limbajului scris sau vorbit, fara a exista o modificare senzoriala sau la nivelul aparatorului fonator. Aceasta patologie este de tip neurologic, aparand ca o urmare a unei leziuni cerebrale. Pacientul nu intampina probleme in codificarea lingvistica.

Astfel, afazia se caracterizeaza prin imposibilitatea rostirii cuvintelor, chiar daca persoana afectata poate intelege uneori ceea ce i se spune si este capabila sa rosteasca anumite sunete. Prin urmare, pacientul intampina dificultatea de a a-si exprima gandurile prin intermediul cuvintelor. Uneori, poate articula un cuvant, insa este la fel de probabil sa nu poata sa rosteasca un altul.

Afazia

Afazia

Afazia nu implica alte patologii, nici macar tulburarile optice sau auditive care stau la baza exprimarii orale si scrise. Pacientul intampina probleme de comunicare intrucat nu isi poate gasi cuvintele potrivite pentru exprimarea ideilor. In plus, fara a interveni o paralizie la nivelul membrului superior, scrisul este deficitar. Prin urmare, afazia presupune existenta unor reale probleme in ceea ce priveste intelegerea unei conversatii, scrisul, cititul, chiar si utilizarea numerelor.

Afazia: tipuri

Asa cum am precizat anterior, afazia este o boala cauzata de un traumatism suferit de catre creier. In functie de severitatea traumatismului suferit si de aria creierului afectata, exista mai multe tipuri de afazie: expresiva, receptiva, anomica (dezorganizata), globala, primara progresiva.

Afazia expresiva

Afazia expresiva se mai numeste afazie Broca si nu este agresiva intrucat pacientul stie ceea ce vrea sa spuna, insa ii este foarte greu sa transpuna in cuvinte. Zona afectata este portiunea frontala a ariei cerebrale specializate in vorbire. Manifestarea acestui tip de afazie consta in eliminarea anumitor cuvinte, atunci cand comunica, apeland la propozitii scurte, insa logice. Nu au mari dificultati in perceperea informatiilor celor din jur.

Afazia receptiva

Afazia receptiva se mai gaseste si sub denumirea de afazie Wernicke si se refera la faptul ca persoana afectata intampina probleme in intelegerea unui text oral sau scris, chiar daca poate auzi o voce sau poate citi o imprimare. In acest caz, este afectata portiunea posterioara a ariei situate in lobul temporal, raspunzatoare de actul vorbirii. Pacientul poate formula propozitii lungi, dar lipsite, in totalitate, de sens. Mai mult, el poate introduce cuvinte inutile atunci cand comunica sau chiar poate inventa cuvinte noi. In esenta, afazia receptiva se refera la imposibilitatea de a descifra intelesul cuvintelor persoanele ce li se adreseaza.

Afazia dezorganizata

Afazia dezorganizata, care se mai numeste si anomica sau afazie amnezica reprezinta cea mai usoara forma a acestei afectiuni. Pacientul are greutati in gasirea cuvintelor potrivite pentru a comunica.
Afazia globala este cea mai grava si survine, de obicei, in urma unui accident vascular cerebral. Acest tip de afazie impiedica pacientul sa scrie, sa citeasca, sa vorbeasca si sa inteleaga ceea ce i se transmite.

Afazia primara progresiva

Afazia primara progresiva se manifesta prin pierderea capacitatii de a citi, de a vorbi si de a scrie. Aceste simptome se agraveaza odata cu trecerea timpului.

Boala apare in urma afectarii unei arii a creierului, insa persoanele au probleme de comunicare, celelalte functii decurgand in mod normal.

Probleme in afazie

Chiar daca cele mai frecvente si de baza sunt dificultatile de exprimare si intelegere orala si scrisa, exista si alte efecte ale afaziei. Astfel deficientele care apar sunt:

-purtarea unei conversatii;
-tinerea unui discurs, comunicarea in cadrul unui grup sau intr-un mediu zgomotos;
-intelegerea glumelor
-deslusirea programelor de televiziune sau radio
-scrierea unei scrisori sau completarea unui formular
-utilizarea telefonului
-realizarea adunarilor si implicit amintirea numerelor
-rostirea propriului nume sau al membrilor de familie

Activitatile anterioare erau actiuni obisnuite inainte de aparitia afaziei.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>