marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Afazia - Afazia - Tratament - Afazia – Tratament

Afazia – Tratament

Cum poti trata afazia

Primul pas, dupa identificarea afectiunii si a cauzelor ei, este stabilirea unui tratament ce trebuie respectat cu strictete, atat pentru stoparea evolutiei sale cat si pentru micsorarea simptomelor.
Ca si in cazul altor afectiuni, trebuie actionat asupra cauzei. Prin urmare, intr-o prima etapa se efectueaza tratarea factorului declansator. Pentru ca persoana in cauza sa isi recapate capacitatea de a vorbi corespunzator, este necesara aplicarea unui tratament intr-un timp cat mai scurt dupa producerea leziunii cerebrale.

Afazia: tratament

Afazia: tratament

Important de mentionat este ca, in momentul de fata, nu se cunoaste un tratament bazat pe medicamente sau interventie chirurgicala pentru tratarea afaziei. Insa, ceea ce se poate face este urmarea cu strictete a unei terapii verbale in cazul in care pacientul sufera de afazie din cauza unui atac cerebral sau a unui traumatism cranian. Terapia difera de la un pacient la altul, in functie de stadiul in care se afla boala si de istoricul medical. Recuperarea competentelor lingvistice prin aceasta cale, reprezinta un proces destul de lent si chiar daca multe persoane reusesc sa realizeze imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste comunicarea, vindecarea nu este totala.

Medicul specialist, atunci cand are de-a face cu un pacient aflat in situatia de a suferi de afazie, se axeaza, in primul rand, pe antrenarea verbala, pe utilizarea optima a capacitatilor de comunicare si a folosirii multiplelor mijloace de exprimare orala.

Afazia – Pasi in tratament

Cu toate ca terapia vorbirii difera de la un pacient la altul, ea se bazeaza, in principiu, pe urmatoarele actiuni:

  1. exersarea muschilor slabiti prin rostirea repetata a anumitor cuvinte sau sunete sau efectuarea unor expresii faciale presum zambetul, incruntarea;
  2. utilizarea unor imagini ce surprind obiecte din viata de zi cu zi pentru a ajuta pacientul sa retina si sa-si amintirea cuvintele pentru dezvoltarea progresiva a vocabularului;
  3. efectuarea diferitelor exercitii de citire si scriere pentru a stimula reamintirea cuvintelor si pentru a imbunatati capacitatea de a scrie si de a citi, dar si de a intelege mesajul transmis;
  4. folosirea unor programe speciale de pe calculator care au ca rol principal antrenarea vorbirii, citirii, aducerii aminte si descifrarii intelesului cuvintelor transmise pe cale orala sau scrisa.

Afazia nu poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor sau a interventiei chirurgicale, insa cauza care a provocat aceasta situatie, da. Prin urmare, medicul neurolog sau neurochirurg, in functie de gravitatea cauzei, va recurge la un anumit tratament medicamentos, sau va efectua, dupa caz, operatia chirurgicala necesara in acel moment.

Dupa ce cauza a fost tratata corespunzator, este imperios necesara incercarea refacerii limbajului de catre un logoped. Acest pas este unul foarte important in lupta cu afazia. In plus, se poate realiza o terapie individuala sau de grup. In ceea ce priveste terapia din cadrul unui grup, persoanele afectate au posibilitatea de a-si testa capacitatea de a purta o discutie prin realizarea unor conversatii cu alti pacienti.

Pentru aceasta, se pot utiliza urmatoarele:

  • metode de stimulare;
  • metode programate;
  • metode de deblocare;
  • terapie melodica si ritmata cu asocierea muzicii.

Cu cat afectiunea este depistata mai repede, cu atat mai mult pot fi diminuate simptomele. De precizat este ca persoanele afectate mai tinere, au sanse sporite ca tratamentul sa aiba succes, in detrimentrul celor varstnice.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>