marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Afazia - Afazia - Simptome - Afazia – Simptome

Afazia – Simptome

Cum se manifesta afazia?

Principalul simptom al afaziei este, bineinteles, tulburarea vorbirii. In functie de severitatea bolii si de aria creierului care este afectata, simptomele variaza. Avand in vedere ca exista mai multe tipuri de afazie, simptomele sunt caracteristice fiecareia dintre ele.

Afazia: simptome

Afazia: simptome

Astfel, in cazul afaziei amnestica, pacientul percepe ceea ce i se transmite, adica intelege informatiile scrise si citite. Dificultatea apare insa atunci cand persoana afectata incearca sa vorbeasca deoarece ii este foarte greu sa gaseasca cuvintele pentru a expune ceea ce gandeste. Pacientul, inlocuieste cuvintele lipsa. Prin urmare, debitul verbal este afectat. De mentionat este faptul ca pacientul nu prezinta probleme de gandire, exprimarea fiind cea deficitara si lenta. O forma usoara a acestui tip de afazie este difazia.

Afazia Broca se caracterizeaza prin faptul ca pacientul nu prezinta probleme de intelegere verbala. Insa, persoana in cauza nu este capabila sa poarte o conversatie normala intrucat exprimarea este scurta si marcata de multe pauze.

Afazia Wernicke se refera la incapacitatea persoanei afectate de a intelege limba. Pacientul nu intelege decat cuvintele luate separat, fara a fi unite intr-o fraza, si nici in raport cu alte cuvinte. Nu intampina probleme de comunicare intrucat vorbeste fluent si rapid, cu exceptia ca confunda litere sau chiar cuvinte si schimba subiectul din cauza trecerilor bruste in gandire. In cele mai multe dintre cazuri, exprimarea este nefericita intrucat este lipsita de sens.

Afazia globala este un tip de afazie in care sunt implicate mai multe arii ale creierului care sunt responsabile cu comunicarea. Din aceasta cauza, este cea mai grava forma de afazie. Pacientul reuseste cu greu sa se exprime si nu percepe ceea ce i se comunica. Persoana afectata nu este capabila nici macar sa alcatuiasca propozitii simple, reusind sa articuleze doar parti din unele cuvinte, pe care le si repeta.

Luand in considerare faptul ca afazia este cauzata, in primul rand, de un atac cerebral, cel mai probabil este ca pacientul sa intampine si alte probleme de sanatate, care variaza in functie de zona afectata a creierului.

Cele mai intalnite simptome sunt paraliziile anumitor parti ale corpului, care pot fi simple precum problemele motorii minore, de finete (curatarea de coaja a cartofilor) sau severe ca imposibilitatea de deplasare. In unele cazuri apar si tulburarile de inghitire care se gasesc sub numele de disfagie. Nu este exclus ca afazia sa fie insotita de disartrie care se numeste si disartrofonie si care se caracterizeaza prin imposibilitatea de exprimare, fara a fi afectata intelegerea limbajului. Chiar daca gura si limba nu prezinta nicio problema, muculatura care este antrenata in timpul vorbirii nu mai este controlata corespunzator si nu mai este sincronizata de centrii nervosi . Prin urmare, articularea corecta a sunetelor nu mai este posibila, limbajul transformandu-se intr-unul lent si fara inteles.

Chiar daca exista o dificultate evidenta la nivel de exprimare verbala si de intelegere a mesajului scris si oral, pacientul nu prezinta tulburari mentale. Aceasta asociere este facuta de multe persoane, insa este eronata. In cadrul afaziei sunt afectate doar arii specializate in vorbire, neexistand o legatura cu capacitatea de gandire.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>