marți , 31 martie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Afazia - Afazia - Diagnostic - Afazia – Diagnostic

Afazia – Diagnostic

Afla daca suferi de afazie

In cazul in care simptomatologia indica faptul ca ati putea suferi de afazie sau daca ati avut un traumatism la nivelul creierului, indicat este sa consultati un specialist pentru stabilirea unui diagnostic precis si administrarea unui tratament indicat.

Diagnosticarea afaziei consta in realizarea unui examen neurologic detaliat, in urma caruia se pot stabili cu exactitate tulburarile si cauzele acestora. Cu cat boala este depistata mai repede, cu atat mai mult ea poate fi impiedicata sa evolueze si simptomele sa se agraveze, cu ajutorul unui tratament bine stabilit. Afazia poate fi tratata, insa acest aspect conteaza foarte mult de aria creierului afectata. In orice caz, prin aplicarea unui tratament corespunzator, poate fi tinuta cu succes sub control.

Afazia: diagnostic

Afazia: diagnostic

Cu toate acestea, exista pacienti care in urma acestei afectiuni raman cu sechele semnificative.Prin urmare, este primordial sa se cunoasca stadiul in care se afla boala si tipul de afazie, pentru a nu se ajunge la dizartrie. Exista si teste speciale pentru a identifica afazia. De exemplu, pentru vorbitorii de limba ermana, se foloseste testul de afazie Aachen (AAT).Imediat ce s-a stabilit diagnosticul, pacientul poate urma si o terapie ce consta in logopedie. Prin intermediul acestei terapii se urmareste recuperarea spontana a capacitatii vorbirii atunci cand afazia se afla in stadii incepiente. Apoi, sunt antrenate alte simptome ale afectiunii. In urma terapiei, pacientul va putea recurge la diferite posibilitati de comunicare si folosirea acestora in mod optim.

Neurologul, in urma analizarii simptomatologiei si a informatiilor oferite de catre pacient, urmeaza o serie de actiuni parcurse de persoana in cauza:

  • urmarea unei comenzi;
  • raspunderea la intrebari;
  • numirea obiectelor;
  • purtarea unei conversatii;
  • citirea si scrierea unui enunt.

Avand in vedere faptul ca afazia presupune vorbirea deficitara, in functie de aria creierului care este afectata si de factorul cauzator cum ar fi traumatismul cranian sau atacul cerebral, in prima faza se efectueaza o evaluare a capacitatii de a vorbi. Daca in urma acestei examinari se dovedeste ca pacientul intampina dificultati in comunicare, urmatorul pas este de a incerca sa se stabileasca daca acestea au aparut din cauza afectarii vorbirii, a altei afectiuni sau a inabilitatatii de a vorbi.

O alta metoda de investigare o reprezinta ascultarea vorbirii spontane si evaluarea capacitatii de a recunoaste obiecte ce ar trebui sa le cunoasca in conditii normale, de a le numi, de a sti la ce se folosesc, de a intelege mesajul transmis de catre persoanele din jur, de a repeta anumite cuvinte si propozitii. Pe langa aceasta, persoana in cauza poate fi supusa la o alta proba, aceea de a citi un text cu voce tare, dupa care este rugat sa prezinte semnificatia sa. In plus, se evalueaza abilitatea de a scrie, cerundu-i-se bolnavului sa copieze un text, sa scrie dupa dictare sau sa scrie ceva spontan.

In anumite cazuri, este de preferat ca examinarile sa fie facute de catre un neuropsiholog sau de catre un patolog si sa fie cat mai detaliate, prin intermediul testelor create conform noilor standarde. In urma acestor teste, se va stabili severitatea afaziei, aria care este afectata dar si un tratament.

Localizarea leziunii de la nivelul creierului se realizeaza printr-o investigatie imagistica, dar si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) si computer tomografie (CT).

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>