marți , 2 iunie 2020
ro
Ultimele articole
Home - Afectiuni si Boli - Afazia - Afazia - Cauze - Afazia – Cauze

Afazia – Cauze

Ce favorizeaza aparitia afaziei?

Principala cauza a afaziei este reprezentata de un traumatism suferit de catre pacient, la nivelul creierului. Astfel, o anumita zona a creierului care intervine in vorbire, aflata in general in partea stanga, este afectata.

Cele mai frecvente cauze sunt: accidentul vascular cerebral, traumatismele craniene sau tumorile cerebrale.

Afazia cauze

Afazia cauze

In cadrul afaziei, creierul este afectat ca urmare a unor afectiuni cerebrale sau sunt implicate probleme ale nervilor care controleaza muschii faciali, laringele sau corzile vocale. Acestea prezinta urmari precum afazia deoarece creierul, pentru a functiona in limite normale, are nevoie de o anumita cantitate de oxigen si glucoza. Daca, de exemplu, o persoana sufera de un accident cerebral vascular, circulatia sangelui este intrerupta, ceea ce atrage moartea celulelor din acea zona. Daca zona afectata este cea responsabila de actul vorbirii, apare, inevitabil, afazia.

Aparitia unor dificultati de comunicare poate avea la baza mai multi factori, care nu sunt de natura neurologica:

  1. starea patologica a mandibulei,
  2. bolile musculare,
  3. probleme la nivelul gurii si a dintilor.

De asemenea, polipii, chisturile sau tumorile (la nivelul corzilor vocale) afecteaza vocea si implicit procesul de comunicare. Insa, nu este vorba de afazie. De aceea este recomandat consultul unui specialist pentru stabilirea unui diagnostic precis. Nu orice tulburare a vorbirii este corelata cu afazia.

Ca si in cazul altor boli, si aici exista factori de risc, dintre care mentionam bolile metabolice, leziunile, tumorile sau infectiile. Consumul excesiv de alcool, boala Alzheimer, scleroza laterala amiotrofica conduc la o pierdere substantiala si treptata a celulelor nervoase ale creierului, dar si ale maduvei spinarii. Prin urmare, persoanele care se regasesc in aceste situatii sunt predispuse la afazie. In completarea acestor factori vin autismul, paralizia cerebrala, dementa, consumul de droguri, contuziile, laringita, scleroza multipla, epilepsia. In cazul epilepsiei, afazia poate constitui singura manifestare.

Exista insa si sindroame care pot provoca declansarea afaziei si reprezinta cauze destul de grave.
Sindromul Angelman reprezinta o afectiune ce se transmite ereditar si determina dificultati in dezvoltare si probleme neurologice.

Botulismul este o boala cauzata de contactul direct cu o toxina care blocheaza transmiterea impulsului nervos la fibrele musculare, aparand astfel afazia.

Paralizia Bell se refera atat la o paralizie totala cat si la o slabiciune a nervului facial si este o alta sursa a bolii.

Boala Huntigton este o afectiune ce implica degenerarea neuronilor, se transmite pe cale genetica si se manifesta prin dementa, declin cognitiv, coordonare defectuoasa a muschilor.

Boala Parkinson si miastenia gravis sunt doua boli cronice neuromusculare ce se caracterizeaza prin oboseala severa si o slabiciune a muschilor voluntari.

Afazia – cauze: categorii

Cauzele prezentate pot fi incadrate in cateva categorii:

  • bolile cerebro-vascularereprezentate de hemoragii sau infarcte
  • traumatisme cranio-cerebrale cu focare contuzionale în parenhimul cerebral
  • procese expansive intracraniene, tumori cerebrale benigne sau maligne, primitive sau metastatice
  • boli degenerative: Alzheimer, Afazia primara progresiva
  • boli infectioase ale creierului si ale meningelor precum abcesele cerebrale sau encefalitele

Exista numeroase cauze ale afaziei, insa cea principala apare spontan si poate fi determinata de alte afectiuni ale pacientului. Concluzionand, orice leziune de la nivelul creierului care afecteaza zonele limbajului si legaturile dintre ele poate conduce la diverse tulburari permanente ale vorbirii, adica la aparitia afaziei.

Despre Cristina Ianuc

Absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie Carol Davila; Trainer Autorizat atestat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA); Consilier in Alaptare atestat de Crucea Alba; Educator perinatal si Trainer SAMAS; Expert Nutricia si Psihoterapeut in formare.

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>